Eindstand aardbeving actie: 9070 euro!

Wij willen alle gulle gevers hartelijk bedanken!

In totaal heeft de speciale actie voor de aardbeving 9070 euro opgeleverd. Dat is naast uw jaarlijkse bijdrage, die apart wordt gerekend, en inclusief de 1250 euro voor schooltassen.  

Het een enorm bedrag waar de Sherpa School erg blij mee is. Het zal u verbazen dat er nog steeds naschokken zijn, maar ondertussen is de wederopbouw in volle gang. We houden u op de hoogte.

Klik hier voor enkele foto's van de noodvoorzieningen die met dit geld zijn opgebouwd.

1250 euro voor nieuwe schooltassen

Speciaal voor nieuwe schooltassen ontving de stichting 1250 euro van onze nicht Charlotte Kranendonk en haar collega's. Die van 2010 (foto) zijn onderhand nodig aan vervanging toe. Heel hartelijk dank Charlotte!

Wilt u ook een eigen project om fondsen voor te werven? De Sherpa School wil graag een stal met twee buffels erin op hun eigen terrein. Dan kunnen ze de kinderen elke dag verse melk te drinken geven. Zin in? Wij horen graag van u.

Nieuws tweede aardbeving (12 mei 2015)

De tweede aardbeving heeft op de Sherpa School enorm veel schade aangericht. Het epicentrum lag vlak bij de Sherpa School, zoals te zien is op de kaart hiernaast. Er zijn gelukkig geen gewonden of doden onder de kinderen en personeel van de school, want die was uit voorzorg gesloten, maar alle gebouwen zijn nu onbruikbaar. De mensen kunnen niet eens naar binnen om spullen eruit te halen.

De school zal de komende maanden gesloten zijn, want in de puinhopen kan geen les worden gegeven en is het ook te gevaarlijk om de kinderen te huizen. Van de meeste kinderen zijn ouders, grootouders, of andere familie opgetrommeld om ze tijdelijk onder hun hoede te nemen. Op dit moment zijn er nog zeven op school, die nergens anders heen kunnen.

Alle gebouwen van de Sherpa School zullen afgebroken en opnieuw gebouwd moeten worden, dus het oude huis waar de keuken en het jongenshuis in gevestigd waren, de school en de andere bijgebouwen. Het meisjeshuis en de eetzaal kunnen volgens de bouwkundig ingenieurs nog wel gerepareerd worden, maar zijn op dit moment te gevaarlijk om te betreden. De groentekassen hebben beide bevingen wel overleefd. Ze zijn gemaakt van doorzichtig plastic dat over een stalen constructie is gespannen.

In de omgeving van de school is de situatie nog erger. Daar zijn de meeste huizen helemaal ingestort. Nuri en Ang Tsering Sherpa zijn ter plaatse om de bevolking te helpen met tenten, dekens en voedsel. In de omgeving is er dringend behoefte aan tenten en dekens. Bovendien is er tekort aan voedsel, omdat mensen niet meer bij hun voorraden kunnen. De naschokken blijven doorgaan en de mensen kunnen hun huizen niet meer in. De armen hebben geeneens voorraden, die leefden al van dag tot dag. De hulp via de regering komt maar erg moeizaam op gang en daar is veel ruzie over. Ang Tsering en Nuri zijn zo druk bezig met de noodmaatregelen dat voor het plannen van wederopbouw voorlopig nog geen tijd is.

Het aanslepen van noodvoorzieningen gaat erg moeizaam omdat de weg naar Bamti ook ingestort is. Ang Tsering was tijdens de beving onderweg naar de Sherpa School en werd bijna bedolven onder een aardverschuiving. Omdat hij ooit minister van landbouw is geweest, was er al een helicopter op pad gestuurd om hem te zoeken, maar tevergeefs. Hij had inmiddels al lopend een ander gebied bereikt, maar op het nationale nieuws werd steeds het bericht herhaald dat hij omgekomen was. De familie thuis in Kathmandu kon hem ook niet bereiken, dus die hebben een vreselijke tijd achter de rug. Het huis in Kathmandu staat gelukkig nog wel veilig overeind.

Bekijk foto's van de ravage

Help de Sherpa School in stand te houden

In de zomer van 2015 heeft de Sherpa School een video gemaakt over de aardbeving en de gebeurtenissen daarna. Deze video is helaas niet meer beschikbaar.

Opnieuw zwaar getroffen: de inzameling gaat door!

De aardbeving van dinsdag 12 mei heeft de Sherpa School zwaar getroffen. Het was een beving van 7.4 op de schaal van Richter en het epicentrum lag vlak bij de school! Wij ontvingen pas nu de eerste berichten. 

De ravage is nauwelijks te overzien en de angst blijft opspelen. Uit voorzorg werd er die dag geen les gegeven en dus zijn er geen ernstige gewonden, maar alle gebouwen van de school staan op instorten. De school gaat voorlopig dicht en voor de meeste kinderen is onderdak gevonden bij familie of kennissen.

Op de Sherpaschool is men hard aan het werk om de mensen in de omgeving te helpen. In de wijde omgeving zijn veel huizen helemaal ingestort. Er is dringend behoefte aan tenten, dekens en voedsel. Het gebied is zeer moeilijk bereikbaar, want ook de weg is zwaar beschadigd.

6995 euro!

Het is 25 mei, precies een maand na de eerste beving. Op onze rekening staat inmiddels een bedrag van 6995 euro t.b.v. de aardbeving. Dat is dus náást de reguliere bijdragen. Echt fantastisch! Hartelijk dank aan iedereen die al bijgedragen heeft!

Nu al 5500 euro!

Nuri Sherpa en kinderen (26 april)

Onze inzamelingsactie vanwege de aardbeving heeft nu al 5500 euro opgeleverd! Deze actie werd gestart na de eerste aardbeving van 25 april 2015. Dit bedrag is speciaal bedoeld voor noodhulp aan de aardbevingsslachtoffers. Het is los van de giften die wij door het jaar heen ontvangen van onze vaste sponsoren en donateurs.

Het geld van deze inzameling gaat naar de mensen uit het gebied rond de Sherpa School die hun huis hebben verloren en nu nergens heen kunnen. Zij werden geholpen met voedsel, drinkwater en tijdelijk onderdak op de Sherpaschool of zeil om onder te slapen.

Bericht 3 mei 2015

"Jullie hulp zou zeer goed van pas komen om de mensen uit het gebied rond te school te helpen. Velen hebben hun huis verloren en kunnen nergens heen en nergens wonen. Wij, de Sherpa School, helpen nu al waar we kunnen, maar met jullie steun kunnen we nog veel meer doen!"

Nuri Sherpa, directeur van de Sherpa School

Iedereen veilig na aardbeving op de Sherpa school

De enorme aardbeving van zaterdagochtend (25 april 2015) heeft ook de Sherpaschool getroffen. Alle kinderen en staf van de Sherpa School hebben het overleefd en zijn in veiligheid. Iedereen blijft angstig, want er zijn hevige naschokken, bijna even erg als de eerste schok zelf.

Nuri Sherpa, de directeur van de school, schrijft dat alle huizen in Bamti en omgeving beschadigd zijn. Gelukkig heeft hij nog geen meldingen van slachtoffers ontvangen. De meeste gebouwen van de school hebben het ook flink te verduren gehad. Het jongenshuis is het oudste gebouw. Dat zwiepte als een touw heen en weer, volgens Nuri. Op dit moment schuilt iedereen in het nieuwste deel van het schoolgebouw, dat vorig jaar gebouwd is. Daar zijn geen beschadigingen aan gevonden, dus dat lijkt nu het veiligst.

In de rest van het aardbevingsgebied  zijn op dit moment al meer dan 2000 doden geteld, met name in Kathmandu.

Nieuwsflits juli 2014

juli 2014

Moessonvakantie

Het is moessontijd in Nepal en dat betekent heel veel regen. Daarom hebben de kinderen de komende 20 dagen vakantie. De Sherpa School is alweer halverwege het schooljaar, wat loopt van half april tot half april, net als het kalenderjaar volgens de Nepalese jaartelling.

Upgrade: nu ook brugklas

De Sherpa School heeft een echte upgrade gekregen! Het heeft dit jaar voor het eerst een "brugklas". Het heet klas 6, maar is de eerste klas van de middelbare school. In de komende jaren zal de school uitbreiden met de klassen 6, 7 en 8. De kinderen zijn erg blij dat ze drie jaar langer op de school kunnen blijven. Nu hoeven ze nog maar twee jaar naar de lokale overheidsschool om hun eindexamen te halen. De docenten van de school vinden het belangrijk dat ze zo langer kunnen bijdragen aan de goede ontwikkeling en het onderwijs van hun kinderen.

Kapurikaaaa! (Kukeleku in het Nepalees)

24 kippen zijn het die de school van verse eieren gaan voorzien. Tot nu toe hebben ze nog geen ei gelegd, maar als de kippen eenmaal gewend zijn komt dat vast goed. Er is een groot hok voor ze gebouwd. De kinderen verheugen zich op hun nieuwe taak als eierrapers.